Tutoriale

1.Tutorial "Martisor trandafiras"

        Avem nevoie de putin lut polimeric(fimo),lac,pensula,ceva cu care sa dam o gaurica in martisor pentru a putea pune ata de martisor.
        Ne punem materialele la indemana(1).Modelam cu mana cateva petale din FIMO de diferite marimi(2),dupa care le "invelim" (3) unele pe altele (4) pana se formeaza trandafirasul(5).Cu cat mai multe petale ..cu atat trandafirasul va fi mai mare...Inainte sa il punem la cuptor eu i-am pus si o mica pate de culoare bleu in centru si ia-m facut gaurica prin care va intra ata. (6).Dupa ce se raceste se da cu lac (7).Eu nu am fost atenta la amprente insa voi puteti sa o faceti :P.

               
             Dupa uscarea lacului,accesorizam martisorul cu ata alb-rosu din dotare(8) si il daruim unei persoane dragi.
2.Cum refolosim o sticluţă de esenţe pentru prăjituri
sporul-casei
Sticluţele variază având forme sau culori diferite, fiind din plastic sau sticlă. Toată lumea ştie că atunci când vrei să faci o prăjitură şi nu ştii ce esenţă să alegi, când ajungi la raionul de esente chiar nu te  mai poţi hotărî. Am ales o sticluţă din plastic din care vom face un breloc sporul casei.
Avem nevoie de :
  • o sticluţă goală de esenţă (trebuie să fie transparentă sticluţa, aşadar cele de vanilie, migdale ori lămâie sunt perfecte) căreia îi rupem sau dezlipim frumos eticheta.
  • un ac tip tijă pentru bijuterii.
  • o floricică mică textilă sau orice altceva pentru a acoperi data de valabilitate înscrisă pe capac (puteţi de asemenea vopsi capacul).
  • diverse seminţe sau condimente colorate (eu am ales bomboane decorative, boia, chimen, susan şi boabe de muştar - puteţi folosi mac, grâu, orez colorat pentru a face un curcubeu etc).
  • o mărgică pentru decor (opțional).
  • un inel de breloc. 
sporul-casei
Începem prin a introduce tija din interiorul dopului către exterior. Aceasta trebuie să patrundă prin capac şi prin floricica decorativă (vă puteţi ajuta întâi de un ac mai gros pentru a da gaura, tija având capătul bont şi nu ascuţit).
sporul-casei
Introduceti mărgica (dacă folosiţi) prin tijă şi îndoiţi capătul formând o buclă dar nu înainte de a tăia surplusul de tijă.
sporul-casei
Restul este foarte simplu. Începeţi să umpleţi sticluţa cu câte un rând din fiecare tip de seminţe/condiment pe care le aveţi, formând modelul dorit. Spre exemplu: un rând mac, un rând orez etc.
Vă puteţi ajuta de o mică pâlnie în formă de con din hârtie.
sporul-casei
La final închideţi bine dopul sticluţei şi îl ataşaţi de buclă cu un inel de breloc. Astfel aţi făcut un breloc-sporul casei. Am umplut şi o sticluţă doar cu bomboane de decor colorate. O idee ar fi să lipiți o mică poză cu bebeluşul şi puteţi face mărturii de botez originale, sau puteţi face mici cadouri copiilor invitaţi la ziua copilului dumneavoastră.
Multă imaginaţie să aveţi!
Acest tutorial a fost publicat in revista Atelierul


3.Tutorial cercei tatting

Din punctul meu de vedere “tatting-ul” înseamnă o înşiruire de noduleţe executate în aşa fel încât un banal fir de aţă se transformă într-un accesoriu frumos şi unic.
Pentru a putea realiza motivul următor aveţi nevoie de câteva cunoştinţe minime de tatting, şi anume: cum se face un nod, cum se face un picou, cum se face un chain (brida) şi cum se face un ring (inel). Chiar şi cele mai explicite poze/imagini vă pun în dificultate (vă spun din experienţă) aşa că vă recomand un tutorial video cât mai explicit şi clar prezentat.
Motivul prezentat poate fi modificat dupa gusturi și idei. Spre exemplu, eu nu fac niciodată picoul din capul fiecărui inel din mijloc pentru că nu îmi place cum se vede.
Aveţi nevoie de:
  • o navetă (suveicuţă)
  • o croşetă (naveta are un vârf cu care puteţi trage aţa, iar dacă vă descurcaţi cu aceasta puteţi renunţa la croşetă)
  • aţă roşie
  • un motiv pe care doriţi să îl realizaţi
tutorial tatting alexandra
Conform pattern-ului vom realiza de patru ori aceleaşi elemente. Astfel, începem cu primul inel care este format din 4 noduri-1 picou-7 noduri-1 picou-2 noduri. Nodurile sunt formate din două “seminoduri”: primul seminod se realizează prin trecerea navetei pe sub firul principal apoi pe deasupra acestuia:
tutorial tatting alexandra
Al doilea seminod se realizează prin trecerea navetei pe deasupra firului principal apoi pe dedesubtul acestuia:
tutorial tatting alexandra
Am realizat primele 4 noduri ale inelului. Picoul se face prin nestrângerea până la capăt a primului seminod:
tutorial tatting alexandra
După al doilea seminod s-a realizat nodul întreg şi îl ducem uşor cu mâna lângă celelalte:
tutorial tatting alexandra
Am realizat primele 4 noduri şi primul picou al inelului. Exact ca mai sus facem următoarele 7 noduri, apoi un picou urmat de ultimile 2 noduri şi arcuim un pic inelul cu degetele:
tutorial tatting alexandra
Şi continuăm să strângem trăgând de firul navetei până se formează inelul nostru:
tutorial tatting alexandra
Urmează al doilea inel care este (conform modelului) format din 2 noduri-îmbinare-14 noduri-picou-2 noduri. Îmbinarea se face introducând vârful navetei sau croşeta prin picoul primului inel, agăţarea şi tragerea aţei prin picou, apoi introducerea navetei prin bucla formată:
tutorial tatting alexandra
După ce strângem al doilea inel, acesta arată aşa:
tutorial tatting alexandra
Cel de-al treilea inel se realizează exact ca primul:
tutorial tatting
Al patrulea element este brida. Aceasta se realizează întorcând lucrul pe partea cealaltă, cu susul în jos:
tutorial tatting
Brida este formată din 10 noduri pe care le realizăm cu firul care în mod normal este ataşat de ghemuleţ (cel vertical). După ce realizăm cele 10 noduri strângem uşor de firul navetei pentru a arcui un pic brida, apoi întoarcem lucrul :
tutorial tatting
Din acest moment totul se repetă: realizăm încă de 3 ori grupul de 3 inele+brida:
tutorial tatting
tutorial tatting
Facem un nod cât mai puţin vizibil, tăiem surplusul de aţă, apretăm şi apoi călcăm motivul.
tutorial tatting
Ataşăm cheiţele pentru cercei şi în final rezultă o pereche de cercei “red” care ne vor face să ne simţim “hot” în orice moment.
tutorial tatting
   După cum vedeţi este vorba despre un motiv în formă de romb care poate fi foarte bine și un pătrat :)
Se pot face mai multe patraţele legate şi poate lua astfel viaţă o braţară. Poate fi folosit ca pandantiv sau ca semn de carte. Sunt multe moduri de a utiliza acest motiv, trebuie doar să îl găsim pe cel potrivit pentru fiecare.
Acest tutorial a fost publicat in revista Atelierul

Un comentariu:

Iti multumesc frumos pentru vizita.